lunes, 2 de mayo de 2016

El gat amb botes

Bones!
Com ja vam esmentar a l'entrada principal, a través d'aquest blog ens endinsarem en diferents versions de contes clàssics i els analitzarem un per un.
Així doncs, el primer conte que hem escollit i cercat diferents versions ha estat "El gat amb botes".
A continuació explicarem detalladament cada versió mitjançant una graella d'anàlisi proporcionada pel nostre professor per tal d'organitzar la informació una manera més clara i entenedora.


El gat amb botes - Versió Pilariu



Títol:  El gat amb botes
Fórmules d’inici del conte: "Vet aquí una vegada..."
PLANTEJAMENT:
Com comença?  Amb la mort d’un vell moliner que tenia tres fills, i els hi reparteix el poc que té. Al fill gran el moli (casa pairal), el fill mitjà el cavall de la casa i al fill petit el gat.
Qui és el protagonista? El fill petit del moliner i el seu gat heretat.
Com és?  astut, eficaç i ràpid
On viu? Al molí de la família.
Que fa? buscar-se la vida amb el seu amo.
NUS:
Què passa?  El fill petit del moliner es queda sense casa i amb l’ajuda del seu gat astut, es fa passar per un marquès guanyan-se la confiança i estima del rei.
Quin problema?  El fill petit es pobre, per tant s’ha d’inventar que és marquès per poder cassar-se amb la princesa.
On passa?  En un poble camperol.
Quan passa?  En l’edat mitjana.
DESENLLAÇ:
Com acaba?   No els hi enxampen les mentides i el fill petit del vell moliner aconsegueix cassar-se amb la princesa i viure en un castell.
Com se soluciona el problema? Amb l’astúcia del gat de inventar una mentida i a la vegada fer-la creïble a ulls del rei.
Fórmula d’acabament del conte: "van ser feliços... i van repartir anissos."

Tot seguit, després de cada anàlisi farem una descripció dels personatges de la història:

  • El vell moliner: un senyor gran, calb, amb ulls clars i arrugat. És  un moliner que té tres fill, la propietat del moli, un cavall i un gat domèstic, poc a bans de morir li va deixar als seus tres fills les seves pertinences, repartides de la següent manera: al fill gran li deixa el molí, al mitjà el cavall i al petit el gat. Aquest vivia al molí d’un  poble camperol.
  • El fill petit del moliner: és un noi alt, ros i amb ulls foscos,  amo del gat després de la mort del seu pare, ajudant del gat amb les seves malifestes, viu a l’inici del conte al molí, tot seguit al carrer i finalment es casa amb la princesa i van a viure al castell de l’ogre.
  • El rei: és un senyor de poder, alt i ben plantat, de cabells i barba blanca, ulls foscos i ben vestit. S’encarrega de la pau del regne i viu al castell, amb la seva filla.
  • La princesa: és una noia poderós, rosa, de mitja estatura, amb ulls foscos i molt refinada. Viu al castell amb el seu pare i finalment va a viure al castell de l’ogre perquè es cassa amb el fill petit del moliner.
  • L’ogre: és un senyor molt alt, mal vestit i poc cuidat, de cabells blancs amb ulls foscos i malhumorat. És pot convertir en altres éssers, com ara un lleó o bé un ratolí, viu al seu castell, però finalment és cruspit pel gat.
I, finalment, per acabar amb l'anàlisi d'aquesta versió farem un comentari fent referència als paratextos:

  • Tapa: la tapa del llibre és dura i apareixen varis personatges del conte que podem trobar-hi a l’interior. Aquests tenen colors vius per captar l’atenció dels infants.
  • Tapa interior: és un full de paper i molt simple. on podem apreciar un gat amb botes il·lustrat juntament amb una catifa.
  • Relació imatges relat: hi ha una relació fidel entre les il·lustracions i el relat que s’explica. Els colors són molt vius amb la finalitat de captar l’atenció dels lectors i poder fer-ne una bona distinció entre aquests.

El gat amb botes - Versió Charles Perrault



Títol: EL GAT AMB BOTES 
Fórmules d’inici del conte: "Hi havia una vegada"
PLANTEJAMENT:
Com comença?  Amb la mort d’un vell moliner que tenia tres fills, i els hi reparteix el poc que té. Al fill gran el moli (casa pairal), el fill mitjà el cavall de la casa i al fill petit el gat.
Qui és el protagonista? El fill petit del moliner i el seu gat heretat.
Com és?  astut, eficaç i ràpid
On viu?  Al molí de la família
Que fa? buscar-se la vida amb el seu amo.
NUS:
Què passa?  El fill petit del moliner es queda sense casa i amb l’ajuda del seu gat astut, caçant animals i oferint-li al rei, de mica en mica aconsegueixen monedes d’or per anar sobre vivint, i enganyant als camperols que els rei els convertiria en mandonguilles, per fer-se passar per  un marquès guanyant-se la confiança i estima del rei.
Quin problema?  El fill petit es pobre, per tant a d’aconseguir beneficis per poder subsistir, ell i el gat  s’inventen que és marquès per poder cassar-se amb la princesa.
On passa? En un poble camperol.
Quan passa? a l’edat mitjana.
DESENLLAÇ:
Com acaba?  Amb el casament del fill petit del moliner i la princesa
Com se soluciona el problema? Amb l’astúcia del gat de inventar una mentida i a la vegada fer-la creïble a ulls del rei.
Fórmula d’acabament del conte: "i a partir d’aquell mateix dia, el gat es va convertir en un gran senyor."

Tot seguit, després de cada anàlisi farem una descripció dels personatges de la història:

  • El vell moliner: És  un moliner que té tres fill, la propietat del moli, un cavall i un gat domèstic, poc a bans de morir li va deixar als seus tres fills les seves pertinences, repartides de la següent manera: al fill gran li deixa el molí, al mitjà el cavall i al petit el gat. Aquest vivia al molí d’un  poble camperol.
  • El fill petit del moliner: és un noi alt, pèl-roig i amb ulls foscos,  amo del gat després de la mort del seu pare, ajudant del gat amb les seves mentides, viu a l’inici del conte al molí, tot seguit al carrer i demanant-li al seu germà gran que els deixi entrar a viure al molí, i finalment es casa amb la princesa i van a viure al castell de l’ogre.
  • El rei: és un senyor de poder, de cabells i bigoti grisos i arrissats, ulls foscos, pòmuls vermells i ben vestit. S’encarrega de la pau del regne i buscar un marit per la seva filla, i viu al castell, amb la princesa.
  • La princesa: és una noia poderós, morena, de mitja estatura, amb ulls foscos i molt refinada. Viu al castell amb el seu pare i finalment es casa amb el fill petit del moliner i va a viure al castell de l’ogre amb el seu marit.
  • L’ogre: monstre de color morat, pelut i pèl-roig  amb ulls taronges i malhumorat. És pot convertir en altres éssers, com ara un lleó o bé un ratolí, viu al seu castell, però finalment és cruspit pel gat.
I, finalment, per acabar amb l'anàlisi d'aquesta versió farem un comentari fent referència als paratextos:

  • Tapa: la tapa del llibre és tova i apareixen el protagonista del relat, el gat amb botes. Aquest té colors vius, però destaquen el groc i el magenta per tal de captar l’atenció dels infants.
  • Relació imatges relat: hi ha una relació fidel entre les il·lustracions i el relat que s’explica. Els colors són molt vius amb la finalitat de captar l’atenció dels lectors i poder fer-ne una bona distinció entre aquests. A diferència d’altres contes podem observar que els dibuixos són més senzills.

El gat amb botes - Versió AMPA Escola de Juneda 


Títol:  EL GAT AMB BOTES
Fórmules d’inici del conte: "poc abans de morir..."
PLANTEJAMENT:
Com comença?  La mort d’un vell moliner.
Qui és el protagonista? Un gat domèstic.
Com és?  un gat que parla i calça botes, es creu ser un salvador.
On viu? En una casa al camp
Que fa? es fa passar per missatger del rei i/o marquès.
NUS:
Què passa?  El gat domèstic es calça unes botes i es creu un salvador, per que el seu amo tingui més poder i sigui ben reconegut, per tal de que això arribi a bon port, s’aventura en una sèrie de esdeveniments, com ara: “robar” la roba del rei, entrar al castell d’un ogre, fins i tot dir mentides als camperols del poblat.
Quin problema?  No hi ha cap problema.
On passa?  Passa en un poblat anomenat Carabàs
Quan passa?  A l’edat mitjana.
DESENLLAÇ:
Com acaba?   El fill del moliner es casa feliçment amb la princesa
Com se soluciona el problema? No hi ha problema
Fórmula d’acabament del conte: "tots van ser molt feliços."

Tot seguit, després de cada anàlisi farem una descripció dels personatges de la història:

  • Vell moliner:  un senyor gran, calb, amb ulls clars i arrugat. És  un moliner que té un fill i un gat domèstic, poc a bans de morir li va deixar al seu fill el poc que tenia ( el gat), aquest vivia a un poble camperol.
  • El fill petit del moliner: és un noi alt, ros i amb ulls clars,  amo del gat després de la mort del seu pare, ajudant del gat amb les seves malifetes, a  una casa de camp d’un poble camperol.
  • El rei: és un senyor de poder, alt i ben plantat, pèl-roig, ulls clars i ben vestit. S’encarrega de la pau del regne i viu al castell.
  • La princesa: és una noia poderós, rosa, de mitja estatura, amb ulls clars i molt refinada. És casa amb el fill del moliner i viu al castell amb el seu pare.
  • L’ogre: és un senyor molt alt, mal vestit, pèl-roig amb ulls clars i malhumorat. És pot convertir en altres éssers, com ara un lleó o bé un ratolí, viu al seu castell.
I, finalment, per acabar amb l'anàlisi d'aquesta versió farem un comentari fent referència als paratextos:

  • Tapa: la tapa del llibre és tova i apareixen el protagonista del relat, el gat amb botes. Aquest té colors vius, per tal de captar l’atenció dels infants.
  • Relació imatges relat: hi ha una relació fidel entre les il·lustracions i el relat que s’explica. Els colors són molt vius amb la finalitat de captar l’atenció dels lectors i poder fer-ne una bona distinció entre aquests. A diferència d’altres contes les il·lustracions d’aquest conte podem observar que estan més elaborades.
El gat amb botes - Versió Germans Grimm

Títol:  EL GATO CON BOTAS 
Fórmules d’inici del conte: "Érase un vez una molinero...."
PLANTEJAMENT:
Com comença?  La mort d’un vell moliner.
Qui és el protagonista? El tercer fill del moliner i el gat domèstic.
Com és?  un gat que caça ratolins i perdius,  parla i també calça botes, es creu ser un salvador. El tercer fill del moliner, és un noi desemparat i còmplice del gat, indirectament, de les seves aventures
On viu? Al molí del seu pare, però un cop mort es queda al carrer tant el gat com el tercer fill.
Que fa? El gat es fa passar per missatger d’un comte, per aconseguir monedes d’or per al seu amo, el tercer fill del moliner.
NUS:
Què passa?  El gat domèstic es calça unes botes i es creu un salvador, per que el seu amo tingui més monedes d’or i poder sobre viure, per tal d’aconseguir això, es fa passar per missatge del comte davant del rei. Al rei li ofereix les perdius més grans que troba al bosc, ja que sap que són del seu a grat, per tant poder donar-li al seu amo una millor vida i que aquest sigui ben reconegut, per tal de que això arribi a bon port, s’aventura en una sèrie de esdeveniments, com ara: mentir per “robar” la roba del rei, entrar al castell d’un mag, fins i tot dir mentides als treballadors de les terres del mag.
Quin problema?  No hi ha cap problema.
On passa?  Passa en un poblat on regna un rei amb la seva filla, i un mag molt poderós amb terres.
Quan passa?  A l’edat mitjana.
DESENLLAÇ:
Com acaba?   El tercer fill del moliner es casa feliçment amb la princesa, després de la mort del rei automàticament aquest passa a ser el rei oficial del regne i el gat el primer ministre.
Com se soluciona el problema? No hi ha problema
Fórmula d’acabament del conte: "Entonces la princesa le fue prometida en matrimonio al conde, y cuando el rey murió se convirtió en rey. Y el gato con botas, por su parte, en primer ministro."

Tot seguit, després de cada anàlisi farem una descripció dels personatges de la història:

  • Vell moliner:  un senyor gran que es mort a l’inici del relat. És  un moliner que té un tres fills els quals els hi deixa al fill gran es queda amb el moli, el fill mitjà amb l’ase i el  fill petit el gat domèstic.
  • El tercer fill del moliner: es l’amo del gat després de la mort del seu pare, còmplice indirectament de les aventures del seu gat, per arriba a una millor qualitat de vida.
  • El rei: és un senyor de poder. S’encarrega de  regnar i buscar marit per la seva filla, la princesa per les rodalies del seu regne.
  • La princesa: és una noia poderosa i refinada. És casa amb el fill del moliner i viu al castell amb el seu pare.
  • El mag: és un senyor malhumorat amb moltes propietats amb terrenys on té molts treballadors a la seva responsabilitat. És pot convertir en altres éssers, com ara un elefant, un lleó o bé un ratolí, viu al seu castell, al final de les seves terres.
I, finalment, per acabar amb l'anàlisi d'aquesta versió farem un comentari fent referència als paratextos:

  • Tapa: la tapa del llibre és dura i d’un color molt apagat com el grana i el negre.
  • Relació imatges relat:  no hi ha una relació fidel entre les il·lustracions i el relat que s’explica. Els colors són molt apagats i amb sobres negres, no capta l’atenció dels lectors infantils. A diferència d’altres contes podem observar que els dibuixos són molt elaborades però no tenen color.
El gat amb botes - Versió Giambattista Basile

Títol: El gato con botas 
Fórmules d’inici del conte: "Hubo hace mucho tiempo en Nápoles..."
PLANTEJAMENT:
Com comença?  Amb la mort d’un vell molt pobre que deixa un tamís al fill gran i una gata a fill petit abans de morir
Qui és el protagonista? El fill petit del vell pobre i la gata que aquest li deixa d’herència
Com és?  astuta, eficaç i ràpida
On viu? --
Que fa? buscar-se la vida amb el seu amo per poder subsistir
NUS:
Què passa?  El fill petit del vell pobre i el seu gat es busquen la vida mitjançant mentides per poder guanyar-se la confiança i estima del rei
Quin problema?  El fill petit es pobre, per tant s’ha d’inventar que és amo de terres i béns per poder agradar-li el rei i casar-se amb la princesa
On passa?  A Nàpols
Quan passa?  En l’edat mitjana.
DESENLLAÇ:
Com acaba?   A través de les mentides aconsegueixen agradar-li al rei i gràcies a les compensacions el fill petit del vell pot comprar-se una casa, casar-se amb la princesa i anar a viure junts a una casa.
Com se soluciona el problema? Amb l’astúcia de la gata d’inventar una mentida i a la vegada fer-la creïble a ulls del rei.
Fórmula d’acabament del conte: "la gata de un salto se levantó y diciéndole que era un desagradecido después de todo lo que había hecho por él, se fue."

Tot seguit, després de cada anàlisi farem una descripció dels personatges de la història:

  • El vell pobre: un senyor gran i vell a punt de morir-se. És  pare de dos fills, al fill gran li deixa d’herència un tamís i al fill petit una gata.
  • El fill petit del moliner: és un noi poc autosuficient que requereix l’ajuda de la seva gata constantment per a poder subsistir.
  • El rei: és un senyor de poder pare d’una noia (la princesa). S’encarrega de la pau del regne.
  • La princesa: és una noia poderosa i molt refinada. Viu amb el seu pare i finalment va a viure a una casa amb el fill petit del vell pobre a posteriori d’haver-se casat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario